Wat moet ik betalen voor de eerste en tweedelijns zorg?

Uw zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks de rekening van uw huisarts.

Geen eigen risico bezoek huisarts

Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. Deze zorg valt wel onder uw verplichte eigen risico. Net als de geneesmiddelen die een huisarts voorschrijft.

Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld medicijnen en bloedonderzoek? Dat kunt u het beste aan uw zorgverzekeraar vragen. Want het maakt veel uit welke zorgverzekering u heeft afgesloten.

Vergoeding eerste en tweedelijnszorg

Bij andere vormen van eerstelijnszorg dan de huisarts hangt het van uw zorgverzekering af of de zorg (volledig) wordt vergoed. Bijvoorbeeld een behandeling door een tandarts of fysiotherapeut.

Vergoeding tweedelijnszorg (Bijvoorbeeld ziekenhuis en andere specialisten), hiervoor heeft u een verwijzing nodig van bijvoorbeeld de huisarts. De kosten worden meestal vergoedt door de basisverzekering of voor een deel! Dit kan aan uw verzekering liggen of deze een contract heeft met deze specialist.

De huisarts is niet op de hoogte of uw verzekering een contract heeft afgesloten bij een specialist. Informeer daarom vooraf goed bij uw verzekering!

De kosten van de tweedelijnszorg gaat wel van het eigen risico af.

Kosten van de huisartsenpost

De zorg op de huisartsenpost wordt volledig vergoed. De zorg gaat ook niet ten koste van uw verplichte eigen risico.

Inschrijftarief op nota van huisarts

Op uw zorgnota ziet u ook tariefkosten van uw huisarts. Ook deze kosten betaalt uw verzekeraar aan de huisarts.